youtube_cover2048x1152

Medier for alle

Medier for alle sikrer robust og enkel viden om åbne ressourcer. Se hvordan

OpenDenmark præsenterer nu ét af vores første større konkrete projekter Medier for alle.

Ideen er at gøre åbne medier og mediesamlinger synlige og let tilgængelige.

Først når vi kan se og prøve at hente frie og åbne medier til vores egne behov, det være sig privat, uddannelses- eller erhvervsmæssigt, kan vi fornemme de potentialer, åbne ressourcer kan indeholde.

Idette indlæg vil vi derfor gerne give jer lidt indblik i projektet Medier for alle.

Hvad er Medier for alle

Medierforalle.dk består af et stort antal portrætter af tjenester, der rummer alt fra 3d-modeller, søgemaskiner, lyd, film, billeder og kort over til bøger, genstandssamlinger og åbne uddannelsesressourcer. Alle portrætter gennemgår med tekst og videovejledninger, hvordan samlingen benyttes “Sådan gør du” og hvordan indholdet fra samlingen krediteres “Sådan siger du tak”, og så sørger vi for at prale med alle de smukke materialer man har i vente, ved at være rige på eksempler undervejs. 

Medier for alle.dk er bygget som et showroom, hvor man kan møde nogle af de skønne og relevante samlinger med medier, der må bruges. Og modsat ophavsretsbeskyttet indhold, er åbne ressourcer kendetegnede ved, at de i højere grad giver brugeren vide rammer for aktiviteter, medskabelse, fælles produktion, videndeling og handlemuligheder.

Kreditering er at sige tak

En af de udfordringer man kan opleve, når man vil fortælle om at noget er åbent, eller at det er udgivet under en åben licens, er at man hurtigt kan fornemme en vis utryghed omkring ophavsrettens kompleksitet. Det er pokkers ærgerligt, for egentlig er det jo ikke så svært. Det åbne handler jo om at sige tak for det vi henter og anvender.

Så på Medier for alle italesætter vi det at kreditere med “at sige tak”, og viser på alle portrætter, hvor enkelt det kan gøres.

Prøv det

Tilbage er kun at sige: Prøv det. Prøv at gå ind på Medier for alle. Vælg den medietype, du vil grave efter, og oplev et af de mange portrætter. Se et videoklip og se hvordan du siger tak, for de medier du henter.

Vi glæder os til at kunne præsentere Medier for alle, men vil også gerne lige sige følgende:

Medier for alle er stadig et beta-site lavet udelukkende af frivillige og gratis kræfter. Tak til alle, der i den forbindelse har været med i udviklingen indtil nu. (Du kan se mange af dem nævnt under punktet Om på Medier for alle.) Fremadrettet håber vi også at kan finde nogle midler til at udvikle sitet og blive i stand til at bære fortællingen om hvad det åbne kan bruges til, længere ud i samfundet. Måske i et samarbejde med dig? eller jeres organisation?

Vi håber, at OpenDenmark på denne måde bidrager med vigtig åben viden, sådan at vi kan udbrede den viden, som alle kan have glæde af at kende; nemlig en viden om at vi med teknologier og åbne licenser har et enormt potentiale for at udvikle os som mennesker og som samfund. 

Den vision arbejder vi for i foreningen OpenDenmark, som samtidig står som den juridiske ejer af alle de materialer vi udvikler til Medierforalle.dk, sådan at de forbliver åbne og frie.


Indlægget Medier for alle er cc-by Peter Leth for OpenDenmark

DEL INDLÆGET