joost-crop-DQKOFZ-vk3M-unsplash

Status efter 6 måneder

Få et lille sammendrag af hvad vi er i gang med i efteråret 19.

Der kan være meget at se til, og mange planer og ambitioner at skulle føre ud i livet, når man starter en ny forening. Nu her i oktober nærmer foreningen sig sit første halve år, og det kan måske derfor være godt nok at gøre lidt status og give lidt indblik i hvad der arbejdes med.

Du får her et lille tilbageblik over de sidste par måneders projekter.

Oktober

Nye materialer. Vi er i gang med at lave informationsmaterialer til skoler, forfattere og foreninger. Samt nogle generelle materialer om foreningen.

Pilotprojekt – Udstilling om det åbne. Et fast punkt i vores arbejde vil altid være at sikre en enkel og tydelig formidling om det åbnes fortræffeligheder. En måde kan være at lave en udstilling med en masse små gode eksempler og historier. Derfor er vi også i gang med at lave en udstilling, (faktisk flere), der sætter fokus på hvad det vil sige at noget er åbent, at nogle har skabt noget sammen, at nogle vil dele for at hjælpe eller glæde andre og så videre. Vi er derfor også i dialog med både skoler og biblioteker, der skal være piloter på at teste første version.

Projekter i samarbejde med AAU. Vi har fået etableret det første af forhåbentlig to eller tre samarbejder med studerende på Aalborg Universitet. Det første samarbejde fokuserer på elever og læreres viden om og brug af åbent indhold og åbne licenser i ungdomsuddannelserne. De øvrige er vi i gang med at formulere, mens dette indlæg skrives. I dette samarbejde har vi arbejdet sammen med OS2, omkring formuleringen af vores projektideer.

Kontakter. Vi har fået etableret god kontakt til en række personer, foreninger og myndigheder. Således har vi haft et godt møde i kulturministreriet, et godt møde med formanden for IT-politisk forening. Desuden er der blevet taget godt imod os i en række fora. Sidst på måneden skal vi desuden præsentere foreningen for en kommunal erfa-gruppe.

September

Folketinget. Et demokratisk projekt har taget noget fokus for vores arbejde. Projektet handler om Folketinget, som vi har kontaktet med henblik på at få frigivet billeder af alle folketingsmedlemmer under åbne licenser, sådan at man fx også kan facilitere den demokratiske debat i offentligheden med et troværdigt og aktuelt billede. Processen er ikke afsluttet endnu, men målet er at vi hjælper Folketinget til at bruge åbne licenser på linje med Verdensbanken, EU-kommisionen og mange andre.

Foreningsrådgivning. Rådgivning til en mere aktiv formidling. Som et led i at kunne hjælpe foreninger med at udnytte åbne licenser mere konkret i deres egen kommunikation har vi været i gang med at rådgive to foreninger (vi venter med navne) om brugen af åbne licenser og indhold. De erfaringer kan andre glæde sig til at læse mere om i den kommende folder om netop aktiv formidling for foreninger. For OpenDenmark er foreningslivet ét af de syv omdrejningspunkter for vores virke, og netop foreninger har nogle oplagte muligheder for at tænke åbent.

Praktikant! Vi har fået fornøjelsen af at have fået en praktikant, der med uddannelse i grafisk design og digital konceptudvikling, skal være med til at sætte fokus på vores udtryk og kommunikation. Det kommer man helt sikkert til at kunne se på både vores hjemmeside, vores sociale medier og de mange materialer som vi vil udvikle den kommende tid.

Studietur i London, januar 2020. Undertegnede har fået godkendt oplægget til en studietur i forbindelse med årets Bett-udstilling i London. Studieturen hedder Sharing is caring (den titel er så fin at den også godt kan blive brugt i denne sammenhæng synes jeg) og handler om to unikke samlinger i London, British Library og Wellcome Collection. Begge har nogle utrolige værker og begge anvender de åbne licenser til at styrke deres kommunikation og formidling. Det bliver skønt at vise disse samlinger til deltagerne. (Se mere på bett.dk)

August og før det

Før august var fokus primært at vise ansigt udadtil og finde os selv. For undertegnede er foreningens opstart et fuldtidsprojekt, og jeg har været utrolig glad for at kunne afse så god tid til at komme i gang med projektet.

Status efter 6 måneder cc:by OpenDenmark

DEL INDLÆGET