scantheworld

Scan the world

Læs hvordan demokratiske og forstyrrende teknologier baner vejen for verdens største 3d-kultursamling

I sommers havde Statens Museum for Kunst besøg af Jon Beck fra projektet Scan the World. Ved hjælp af en håndholdt 3d-scanner, nogle hjælpere fra museet og lidt software, fik han i løbet af de 2 uger scannet mere end 2500 af museets skulpturer og modeller!

Vi læste Merete Sanderhoffs artikel om projektet, (hvilket vi også stærkt vil anbefale dig at gøre), og tog derefter kontakt til Jon Beck for at høre mere til projektet. Det kom der dette interview ud af.

Vil du vide mere om hvordan din institution kan komme i kontakt med Scan the World-projektet, så kan du læse deres guide her til museer, arkiver og gallerier.

Du store verden

Med 3d-modeller liggende under åbne licenser og i formater, der er til at arbejde med, er det kun fantasien der sætter grænser. For elever vil import af filerne til Tinkercad / Fusion give mulighed for at tilpasse og bygge videre på modellen, sådan at den fx får andre udtryk eller nye funktioner, en skalering, der giver figuren en rolle i fx en by af legoklodser etc. Dertil kommer at materialer og overflader kan tilføre nye elementer til vores oplevelse og forståelse af kunsten.

Det giver også muligheder for borgere at komme tættere på værker. De fleste folkebiblioteker tilbyder print-service af 3D-modeller. I mit område tilbyder Silkeborg Bibliotek gratis print op til 200 gram, Holstebro til 1 kr pr gram mens makerspace i Herning Bibliotek giver borgere for at printe selv for 40 øre pr gram. Der er dermed basis for at både nybegyndere og erfarne kan omsætte disse modeller til fysisk form med folkebibliotekets hjælp.

Åbne licenser – åbne muligheder

Igen må vi lige runde artiklen af med at sige, at intet af dette ville være muligt, hvis det ikke var for museets brug af åbne licenser og deres invitation til at blive scannet af Scan the world (eller andre). Det kan være svært at vise sin taknemlighed på en digital platform, men prøv evt en dag at fortæl andre om dine oplevelser fra Scan the world – så vil ringene med tiden sprede sig i vandet… eller tag kontakt direkte til museet, hvis modeller du bruger, og tak dem. Kun på den måde vil de vide at deres indsats har hjulpet dig!

Tekst cc:by OpenDenmark
Interview cc:by Peter Leth
Indlæggets billede: skærmbillede fra Scan the worlds forside

DEL INDLÆGET