Denne side handler om hvordan du eller din virksomhed kan bruge OpenStreetMap, enkelt og korrekt.

OpenStreetMap er som navnet fortæller åbent. Men det betyder ikke, at det er ubetinget frit at bruge. Der knytter sig nemlig ét vigtig forhold til OpenStreetMap, som alle, der vil benytte kortet skal udtrykke; Man skal sige tak til OpenStreetMaps-bidragsydere.

SIG TAK. Mere kræves der ikke, men mindre kan heller ikke gøre det.

OpenStreetMap betjener i dag tusindvis af firmaer, kortudviklere og korttegnere, og hver dag sørger andre tusindvis af professionelle og frivillige for at opdatere kortet, sådan at det forbliver troværdigt og aktuelt. Det baserer sig på at alle har en fælles forståelse for at bidrage til et projekt, der er åbent og som forbliver åbent.

Gennem erfaringer fra både danske og udenlandske osm-miljøer oplever vi hvor stor skuffelsen og frustrationen er hos bidragsydere, når man oplever at ens arbejde anvendes af virksomheder, der glemmer, overser eller ignorerer hvordan OpenStreetMap skal bruges korrekt, og det vil vi gerne her være med til at rette op på.

Alle der bidrager til OpenStreetMap er klar over og fuldt ud indforstået med, at kortet må anvendes kommercielt, men måske netop derfor kan man også føle det særligt besværligt, hvis virksomheder så ikke vil ulejlige sig med at lave en korrekt varedeklarering og fortælle, hvor de har deres indhold fra.

Det skal være i orden. Det styrker OpenStreetMaps fællesskab, det styrker kortet, det styrker de produkter, der kan udvikles omkring kortet og i sidste ende styrker det os alle sammen.

Sådan krediterer du OpenStreetMap

Det er så nemt, og det står skrevet på OpenStreetMaps hjemmeside, sådan at man altid kan læse detaljerne.

Men man kan fx gøre sådan her:

Tak til OpenStreetMaps bidragsydere.

Man kan også gøre sådan her:

(c) OpenStreetMap contributors

eller skrive det samme, bare på dansk:

(c) OpenStreetMaps bidragsydere

eller skrive følgende:

Kortdata fra OpenStreetMap er udgivet under ODbl-licensen. Tak til OpenStreetMaps bidragsydere.

eller i digitale kort indlejre følgende:

(c) OpenStreetMap comtributors

eller skrive sådan her:

Plakater med kortmotiver er baseret på geografiske data som stammer fra © OpenStreetMap-bidragsydere jf. https://www.openstreetmap.org/

Dette skærmbillede er fra Bytegninger.dk, der sammen med plakaten har anført kreditering til OpenStreetMap som en del af produktbeskrivelsen.

Løsninger med OpenStreetMap

Der er mange eksempler på løsninger, der bruger (og krediterer) OpenStreetMap. Så her har vi samlet nogle af dem

Vi har samlet nogle skærmbilleder

Rejseplanens kreditering af OpenStreetMap

Nyboligs kreditering af OpenStreetMap
Boligsidens kreditering af Septima, der leverer korttiles og -services, OpenStreetMap, der har leveret nogle af de kortdata, der anvendes samt SDFE (Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering)

OpenDenmarks rolle

OpenDenmark ønsker at støtte og udvikle åbne vilkår og åbne materialer. Derfor er det naturligt, at vi også prøver at hjælpe med at tage en dialog med de virksomheder, der ønsker vores hjælp, såvel som med de virksomheder, som utilsigtet beklikker det åbnes kvaliteter, fællesskaber og spilleregler.

Vi oplever masser af situationer, hvor folk kommer i klemme med ophavsretten, men vi oplever også mange begynder at se ideen i at anvende åbne ressourcer, og hér er behovet for korrekt kreditering og anvendelse jo lige så stort.

Er du i tvivl om hvordan I benytter OpenStreetMap eller andre åbne ressourcer korrekt, så kontakt os.

Men hvis du er i tvivl – så begynd med at sige Tak.

Dette indlæg er skrevet af Peter Leth i samarbejde med Hans Gregers Hedegaard Petersen fra Septima. Septima er en af de virksomheder i Danmark, der hver dag anvender, udvikler og leverer kort- og lokationsydelser blandt andet baseret på OpenStreetMap. På dette link kan du i øvrigt se hvordan Septima instruerer deres kunder i at benytte de kortprodukter, der tilbydes.

Kredit til OpenStreetMap cc-by-sa OpenDenmark