1308px-Robert_Storm_Petersen_-_Tegneseriestribe_med_De_tre_små_mænd_og_nummermanden_(1)

Godt nyt(åbent)år

Et nyt årstal står foran os, og det betyder traditionen tro, at der også er kunstnere, forfattere og mange andre menneskers værker, der overgår til fælles eje, også kaldet for public domain.

Et nyt årstal står foran os, og det betyder traditionen tro, at der også er kunstnere, forfattere og mange andre menneskers værker, der overgår til fælles / offentlig / alles eje. Det der på engelsk kaldes for public domain.

Public Domain Day fejres naturligt nok over hele verden, fordi det jo er en fest at have fri og uhindret adgang til viden og vores kulturarv, og selv om det kan virke besynderligt at hylde at personer har været døde en bestemt årrække, skal det jo mest tages som et udtryk for en anerkendelse og respekt omkring de præstationer og bedrifter de udrettede i live. 

Så lad os se på hvem der er kommet med i år.

Tag godt imod

Kender du sangen I Danmark er jeg født? 

Det er klassisk dansk fædrelandssang som faktisk har været på tale til at kunne være vores nationalsang. Teksten er skrevet af H.C. Andersen i 1850 (død 1875) og melodien (den gode af dem) er skrevet af Poul Schierbeck, (der døde i 1949). Så nu kan du sagtens synge og spille den sang sammen til enhver lejlighed. 

Kender du en herre ved navn Robert? – Robert Storm Petersen, eller bare Storm P? 

Tegneseriestribe med De tre små mænd og nummermanden af Storm P.
Link til kilde

Det er en finurlig og opfindsom fyr, der har utroligt mange smil på samvittigheden. En mand, der havde en hund der hed Grog, men som han kaldte Møller, når den sov. (For ellers kunne hunden jo vågne af at man sagde dens navn). Storm P er fantastisk – og ingen tvivl om at hans overgang til offentlig eje vil være med til at styrke hans eftermæle.

Som en lille servicemeddelelse kan det nævnes, at hvis man ønsker at bruge Storm P museets billedmaterialer, skal man kontakte dem for en aftale.

Gå selv på skattejagt 

Der er en lille oversigt over de danske dødsfald i 1949 på Wikipedia her

Du kan også komme tættere på en række personligheder og fortællinger i artiklen her fra Public Domain Day – link

En lille krølle til historien er også at kigge på Wikipedia. For netop d. 4. januar 2020 blev der uploadet et billede med en af Storm P’s streger – fordi det nu er muligt for alle at dele viden og værker af Storm P med hinanden. Det viser også bare hvor fint et værktøj Wikipedia er i den forbindelse. Se selv på dette link

Dette indlæg er skrevet af Peter Leth, OpenDenmark. Udgivet under cc-by licensen. Forfatter og forening er i bedste live, og håber også fremover at være det i mange år. I stedet for at vente på døden kan man også bruge åbne licenser, til at understrege at man gerne vil dele og tilgængeliggøre viden og værk.

DEL INDLÆGET