Kulturmødet 2019

Er Kulturmødet Open?

Hvordan kan et Kulturmøde på Mors undgå at bruge åbne licenser i sin kommunikation?

Efter at have deltaget torsdag d. 22. august til Kulturmødets første dag, er der en række spændende oplevelser og indtryk, som jeg gerne vil dele.

Og lad det være sagt med det samme. Dette indlæg har ikke til formål at pege fingre af nogen. Men det har til formål at vise nogle af de behov og muligheder, som man kunne have benyttet åbne licenser til at sikre en bedre udfoldelse af.

Hvorfor bør Kulturmødet være mere Open?

Der er mange grunde til at arbejde med en form for “openhed” omkring et så bredt og folkeligt arrangement som dette.

Primært må man sige, at optagelser og digitale medier kan bruges til at indfange og gentage oplevelser, der ellers kun hører til i øjeblikket.

Havde man benyttet sig af live streaming kunne man sikre, at også de mennesker, der ikke havde mulighed for at deltage, eller mennesker, for hvem et kulturmøde kunne virke overvældende at skulle agere i, kunne se med, mens det skete, og dermed føle sig mere inkluderede i projektet. Særligt i et arrangement som dette kunne det måske skabe større folkelig forankring.

Derudover er optagelserne så også tilgængelige når og hvor det skal være. Desværre må jeg pt. konkludere at der ikke er tilgængelige optagelser fra Kulturmødets åbning på nettet, så derfor vil jeg her dele 9 minutters optagelse fra kulturminister Joy Mogensens åbningstale. (Optagelsen er cc:by Peter Leth)

Hvad åbnede OpenDenmark?

Jeg håber at nogle af de mennesker jeg har mødtes med i løbet af dagen har fået en interesse for at bruge åbne licenser til at aktivere deres budskaber.

Det gjorde indtryk på nogle jeg snakkede med, at et af deres museer formidlede via Creative Commons licenser – ikke fordi de selv gjorde det, men fordi jeg havde været på besøg. Jeg tror også at det sveg lidt at høre at det, i de tilfælde materialet genbruges, vil være mit navn, der følger værket og ikke museets. Andre forsikrede mig, at jeg bestemt var velkommen til at se og bruge deres materialer, men kunne ikke henvise til hvordan jeg kunne se disse intentioner.

Før mødet kunne jeg konstatere, at der ikke fandtes nogle billeder fra Kulturmødet under åbne licenser, og dermed havde jeg lidt bøvl med overhovedet selv at vise et billede sammen med mit blogindlæg.

Det skulle der selvfølgelig også rettes op på, så derfor har jeg taget lidt billeder i løbet af dagen, sådan i bedste turist-stil, med min telefon. Det er der kommet 45 billeder ud af, og de ligger nu alle under cc:by-licensen på Flickr.

Kulturmødet 2019

Endelig er der taget Mapillary fra den store parkeringsplads på Elsøvej og ned til selve hovedporten på Gasværksvej. Det betyder, at du, og andre, med dette link, fx kan gøre jer klar til den hyggelig gåtur (der kører også busser hvert 10. minut) fra parkeringspladsen til Kulturmødet.

Brug playknappen øverst i vinduet herunder. Vælg evt. den lille lodrette streg til højre for playknappen, for at sætte farten (hare) lidt op. (ps. alle kan være med til at lave indhold på Mapillary – det er nemt, sjovt og åbent.)

Sidst men ikke mindst så deltog jeg i et fint arrangement i haven bag Scenekunstens Hus, hvor kulturminister Joy Mogensen var med i et hyggeligt og spændende interview. (Lydoptagelse fra dette kommer snart).

Åbne anbefalinger

En del af OpenDenmarks formål er at komme med gode råd og vejledning til en mere imødekommende og aktiv formidling blandt foreninger og institutioner, så her til sidst vil jeg lige samle sammen på nogle anbefalinger man kan overveje.

#1 Livestream eller optag store begivenheder. Det er gratis og ikke voldsomt svært. Det handler både om at få fanget begivenheden men det handler også om at få markeret sin forening, organisation eller institution, som en troværdig og interessant kilde.

#2 Brug åbne licenser på (nogle af) jeres billeder. En sikker måde at fortælle om et arrangement er at have flere tilgængelige medietyper. Billeder og film regnes generelt for mere troværdige og mere tilbøjelige til at blive læst og delt end tekst. Det behøver ikke være alle billeder, men lidt er bedre end intet. Billederne kan man med fordel lægge på de platforme, hvor man forventer eller ved at en del brugere kommer forbi (jeres hjemmeside, Flickr, Wikipedia, Youtube etc.)

#3 Kontakt OpenDenmark hvis du har lyst til at drøfte hvordan I kan tage handling på ønsket om at ville en mere aktiv formidling. Vores forening er der for det samme. 

Er Kulturmødet Open cc:by Peter Leth

DEL INDLÆGET