2019-11-01-12.42.55

Danmarks første åbne bibliotek?

En lidt drillende titel, som bestemt ikke ønsker at antyde at vi ikke har et dejligt biblioteksvæsen i Danmark; der emmer af hjælpsomhed og åbenhed. Det har vi – men der mangler lige lidt…

Derfor vil jeg gerne drille lidt og sige – at Danmarks første åbne bibliotek ligger i Ulfborg. Forklaringen på den påstand kan du læse om i dette indlæg.

Gitte Skov Bækstrøm og Peter Leth ved åbningen af udstillingen Helt Ærligt – Helt Åbent.
cc:by OpenDenmark

Et åbent bibliotek

I november havde vi udviklet den første prototype af vores udstilling Helt Ærligt – Helt Åbent (som du kan læse mere om her).

Sammen med udstillingen, havde vi sørget for at biblioteket også lavede en samling af bøger, der enten handlede om åbent indhold og åbne licenser, eller som bestod af bøger under åbne licenser.

For tænk lige lidt over det her..

Et bibliotek – eller en boghandel for den sags skyld – er jo fuld af viden, men ligesom bogens og bibliotekets dna handler om videndeling, handler openhed (open access, content, software etc) jo også om videndeling, og særligt om forudsætninger og rammer for videndeling.

Derfor kan man godt hævde at biblioteker mangler bøger om videndeling og om openhed – og om det at bruge åbent indhold.

Men ikke i Ulfborg ( ikke i november – december i hvert fald) for der kunne de besøgende gå ombord i vores udstilling og den tilhørende bogsamling.

Kort præsentation fra Ulfborg Bibliotek, november 2019.
cc:by Peter Leth

Så udstillingen sætter altså fokus på at verden er fuld af åbne muligheder. Både i forhold til at vi har adgang til at se og bruge indhold, men udstillingen peger også på de personlige motiver, der kan være både hos den skabende og den modtagende person. Følg fx med på cykel gennem afrikas vildmarker eller hør hvorfor verdensmesteren deler for at glæde sig selv og andre. Endelig så har udstillingen også en plakat, der sætter fokus på at det er nemt for os alle at gøre en forskel – og bidrage til at gøre noget åbent, som kan være værdifuldt for andre.

Respons

Nu hvor udstillingen har hængt en måned har der været forskelligt feedback. Mange har nydt de flotte plakater og det stærke udtryk. Nogle har spurgt ind til indholdet. Interessen for plakaten med dyr var stor, og har givet nogle brugere en viden med sig hjem.

Det var også hvad vi håbede på. En udstilling kræver flere aktiviteter omkring sig, for at komme dybere ind i sit publikum, og vi glæder os til at bygge den slags begivenheder på i 2020.

Men udstillingen berørte også et felt, som folk ikke direkte kan afkode, for mange er slet ikke bekendte med at indhold er noget man kan andet end se på, når vi færdes digitalt. Den viden og de muligheder, det medfører kræver en længere og dybere dialog.

Fakta

Udstillingen Helt Ærligt – Helt Åbent er en udstilling på 10 plakater i A2. Udstillingen kan bestilles ved at kontakte foreningen. Sammen med udstillingen kan der bestilles foredrag, workshops, undervisningsmaterialer og selvfølgelig pressemeddelelser og pr-materialer.

Ide og tilrettelæggelse af Peter Leth. Grafisk udtænkning og realisering Gitte Skov Bækstrøm. Læs mere her.

Dette indlæg er lavet for at sætte fokus på at folkeoplysningen generelt er i underskud, når det handler om at kende til åbent indhold, åbne licenser og alt hvad der følger med af personlig frihed, veje til viden og læring, rammer for robuste samskabende projekter og ikke mindst et sundt og gennemsigtigt samfund.

Indlægget er skrevet af Peter Leth, OpenDenmark. Danmarks første åbne bibliotek er cc-by OpenDenmark.

DEL INDLÆGET