Gymnasiekemi

Kategori Cases | Uddannelse

Oplev gymnasielæreren Jonas Niemanns brug af videndeling under åbne licenser.

Foto af Jonas Niemann, cc-by-sa Gymnasiekemi.com

I Gentofte arbejder Jonas Niemann. Som gymnasielærer i et naturfag er han klar over at han ofte står med opgaver, der kræver gennemgange flere gange. Derfor begyndte han i 2016 at lave de første skærmoptagelser, hvor han gennemgik de forløb, han også underviste i.

Resultatet af flere års arbejde kan i dag opleves på siden Gymnasiekemi.com, hvor de mere end 60 videoer ligger ordnet og forklaret sammen med øvelsesvejledninger, sådan at eleverne har et index til deres undervisning af gennemgange og vejledninger.

“For at hjælpe sine elever har han lavet en række screencasts, hvor han gennemgår reaktioner, metoder, øvelser og modeller til kemifaget på B- og C-niveau.

Motivet til at gå i gang kom helt naturligt, fortæller Jonas Niemann, jeg havde lyst til at lave gennemgange som video, for at hjælpe mine studerende. Siden Gymnasiekemi.com fungerer som et grundmateriale som man altid kan gå tilbage til, og særligt op til eksamen kan jeg mærke en god efterspørgsel og brug af siden. De studerende bruger den i forbindelse med at øve deres egne fremlæggelser, såvel som et redskab til at få repeteret stoffet.

Det har hele tiden været helt naturligt for mig at materialet er frit og må bruges af alle der har interesse, så da jeg kom i dialog med Peter Leth fra OpenDenmark, blev jeg vejledt til at bruge den licens fra Creative Commons på mine materialer, der passer til den måde, og med de betingelser, som jeg gerne vil dele mit indhold under. Det er den samme licens som man også møder på Wikipedia, nemlig cc-by-sa.

Det åbne smitter

Jonas Niemann har også oplevet at efter, at han har lært Creative Commons licenserne at kende, så er han også blevet mere opmærksom på hvor han søger efter indhold og at det indholdet er under åbne licenser.

Jeg har fundet nogle modeller på som jeg er begyndt at bruge. Det er åbent og må dermed bruges frit, og så er det i en vild god kvalitet. Så det at jeg nu deler mit indhold, gør også at jeg er blevet mere opmærksom på at finde og bruge åbent indhold selv.

Gymnasiekemi cc-by-sa OpenDenmark

Topbillede af Peter Leth, cc-by-sa.

OpenDenmark er for alle, der vil forstå ophavsrettens og digitaliseringens potentielle gevinster.

Åbent indhold tillader at du tager imod det, oplever det og interagerer med det.

“Har du brug for medier – så besøg Medier for Alle.”

“Alle har ret til at kende åbne værktøjer. Så kender man i det mindste sine valgmuligheder ”

Støt

1 swipe på mobilen, tak

Du kan støtte os med på mobilepay 17 20 80